top of page
Search
  • Violeta Streidel

Admiratori

Dacă nu ai uitat sa îți faci un copil - doi, acolo, vine o vreme când descoperi ca ei sunt unicii - sinceri admiratori ce ți-au rămas.


Copiii mei, pentru prima data, m-au admirat pentru hârtia aia lipicioasa de prins muste. Erau vreo cinci - șase rulouri desfăcute pline ochi de muste, și nu chiar, din păcate, ale mele, dar veniseră in viața lor prin mine, și asta este - enorm!


Hârtiile astea atârnau din tavanul unui șopron - bucatarie de vara a / al unei mătuși într-un sat din Bucovina. Noi eram abia sosiți din Washington - via Iași. Cât am poposit acolo, cateva ore, au stat, in șopron, nemișcați, așezati cu fundul pe câte o buturuga și cu ochii in tavan. Erau mirați de aceasta succesiune:

mici elicoptere vii și energice, erau deodată, invariabil, atrase de hârtia atârnată intr-o pioneza direct in bârna de lemn.


Muste negre și purpurii in diverse stadii de moarte, de la cele descompuse și casante, la cele recent lipite, ce încă, frenetic, fredonau muzica lor bazaita, ondulau hârtiile intr-un spectacol hipnotic pentru ei.


Mătușii i-a fost și mila ca uite, saracii nu au și ei o jucărie, ceva. și stau așa cu ochii-n muste, ca puteai sa le aduci și tu o mașinuța, o păpușa ceva din America.

In cele din urma i-a luat la plimbare in căruță, sa ii amuze cumva, primii ei musafiri atât de usor de mulțumit.

Ei amândoi au cerut sa stea “la geam“ dupa ce in avion, doar unul a putut sta și celălalt s-a sclifosit opt ore de zbor pe scaunul din mijloc.

Ea si-a pus broboada cea buna, ca sa iasă-n sat cu cal si căruță. A tras scandura de lemn peste care a pus un tol frumos sa stea așezati si s-a bucurat ca uite cineva a atribuit geamuri căruței ei. Cum au spus?

- “ Windows !

- Asa! Asta e faina tare; am căruță cu feresti - uindos!


Admiratorii copii sunt statornici sau oricum mai loiali decât alții ce i-ai avut. Pentru vreo alți trei ani la rând, copiii mei m-au admirat pentru ca Țineam in mașina un briceag Swiss army. Briceagul asta cu prăsele roșii și stema aceea Swiss, avea un cuțitaș și unghiera și pila și șurubelnița cu capu-n patru și tirbuson și forfecuța și prezenta pericol, cam cât o ascuțitoare de creioane pentru un stejar de o suta de ani.

De fapt, cu cât privesti mai atent acest simbol de armament Swiss, cu atat intelrgi cât este de justificata veșnica lor neutralitate.


Adorația se stinge, desigur, dar pentru o buna bucata de timp, copiii, dacă nu ai uitat sa ți-i faci, sunt singurii ce te admira sincer.

Nu vor sa-ți vândă un aspirator, asigurare de viața, sau un teren la Ciurea. Și când ochii lor strălucesc de iubire, nu vor sa te “ abureasca“ sau sa te ia de nevasta, ci pur și simplu te admira pentru ca poti apasă butoanele la lift, ii lași sa meargă in portbagaj, știi sa citesti, ai carte de credit și te poti juca cu foarfeca dacă ai chef.


Și asta e enorm




17 views1 comment

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page