top of page
Search
  • Violeta Streidel

Linii paralele

Soacra mea ( americanca) are 89 de ani și merge la sala de trei ori pe săptămâna; pentru a rămâne flexibila și cu tonus bun.

La 70 de ani a deschis o noua firma și la 75 s-a recăsătorit, după ce a fost văduva un deceniu. Când a fost întrebata de ce este important sa se recăsătorească, a răspuns ca i se pare mai potrivit sa îl prezinte - “ soțul meu” și nu “ un prieten”.

Oamenii care trăiesc împreuna, trăiesc mai mult.

Aparține unui club de arte care organizează concerte și expoziții, merge frecvent la teatru, la cinema și evenimente artistice.

Este membra și a unui club al cartilor (book club) și in fiecare luna citește o carte ( aceeasi toti membrii clubului) pe care împreuna o dezbat.

E un pretext pentru a sta activ, curios și conectat social, pentru a lua ceaiul cu prieteni.

Folosește un iPhone pe care își comanda Uber pentru ca vederea nu ii mai permite sa conducă in siguranța. Folosește iphonul pentru a face poze și a le vedea pe cele trimise de noi.

Merge la un curs de istorie pentru ca “ history always interest me and finally I have time to find more about it”.

Este născuta in 1930, in anul Caprei in zodia Balantei.


Niciodată nu vorbește despre boli, bolnavi, tratamente, dureri sau neplăceri. Merge la medic, dar se întoarce de acolo cu o poveste amuzanta despre ceva / cineva din sala de așteptare, din revista răsfoită sau chiar “ o noua prietena” întâlnită in lift. “Today I made a friend in the elevator “ ; am împrumutat și noi expresia ei pentru a descrie situații asemănătoare de “prietenii fulger”.

Niciodată nu vorbește rau despre oameni și nu exprima păreri nesolicitate. Foarte diplomata, nu se amesteca in viața privată a celor trei fii ai ei, ne spune “ you know the best, I am sure that you two - together will find a solution to this” ( oricare ar fi problema - ofera elegant , aceeași asigurare ca noi - cuplul, împreuna vom gasi soluția).

Întotdeauna vrea sa știe ce este nou in știința, ce progrese se fac in medicina, ce este nou in moda - in design, in muzica, cinema, fashion. Ii plac mult tinerii și cultiva prietenia cu ei. De altfel, spune ea, este tot mai greu sa găsesc prieteni de vârsta mea.

Cu ani in urma si-a scris testamentul pentru ca “ am văzut familii distruse in certuri și destrămate din pricina moștenirilor. Am văzut frați ce nu și-au mai vorbit niciodată din cauza unui covor, a unor oale. Și nu este vina lor, este vina celui care, din nepăsare, nu a lăsat scris ceea de dorește sa se întâmple după plecarea lui”.

Este foarte punctuală, disciplinata cu banii, cu dieta, cu orele de somn, și este “ considerate” ( ii pasa de ceilalți)

Foarte multe dintre cele enumerate mai sus nu implica a cheltui bani, ci o anume atitudine și viziune asupra vieții.

E important sa subliniez asta pentru ca....

In acest timp , la jumătate de Glob distanță, părinții mei care au 70 +, merg lunar la medicul de familie, după o rețeta. Se consuma și se cearta din cauza evenimentelor din politica. Politica este un teren atat de minat, încât le poate da, efectiv palpitații ce necesita medicamente.

Folosesc telefoane cu taste și știu toate bolile celor apropiați,inclusiv tratamentele ce le urmeaza.

Atitudinea lor, deși se vrea deschisă, este in generală guvernata de “ NU” ( nu se poate, nu este sănătos, nu ii cunosc, nu merge culoare deschisă la vârsta mea, nu vreau sa deranjez, nu știu cum se folosește).

Ei nu merg la evenimente pentru ca este aglomerat / gălăgie/ dezordine/ departe/ canicula / ger/ prea periculos.

Se îmbraca in culori “ tăcute”. Își iubesc cu intensitate copiii și nepoții și in tot deea ce fac este ceva “ dedicat” lor.

Ieșirile lor sociale sunt la clinica, la piata, jos la farmacie, la alimentara, in familie, scurte călătorii si la biserica.

A, și au un cavou bine pus la punct, au rânduite hainele pentru ultimul drum ( bat in lemn) și au taxele bisericești - plătite la zi.

Daca privim doua femei de 20-30 ani, una din Vest și una românca, nu doar ca NU SE DIFERENȚIAZĂ PRIN NIMIC, ba chiar, este foarte probabil, ca românca va fi ( mai) frumoasa , ( mai) educata și ( mai) iscusită in gospodărie. Va fi o prietena, fiica, soție buna și casa ei, copiii ei vor arată bine îngrijiti.

Unde, cum și de ce se produce acesta discrepanta între stilul lor de viața?

Cum și de ce seniorii vestici au decis sa meargă la un concert ( gratis), iar cei romani sa stea ( gratis) pe banca, cu vecinii lor și sa vorbească despre reumatism?

61 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page