top of page
Search
  • Violeta Streidel

Meritul și maimuța

Televiziunea americană este plină de știri indignate ca 23 de părinți au plătit mita peste 25 milioane dolari pentru a își vedea copiii acceptați la 7 universități de elita.


Acești părinți, toti celebrității, puteau alege calea corecta de a face o donație majora și a avea copilul acceptat , onorific, sa studieze acolo. De acea donație ar fi beneficiat întreaga universitate, gestul lăudabil ar fi fost chiar omagiat. Numele lor ar fi fost pus pe o plăcută aurita pe peretele de la intrarea principala, peretele acela decorat cu portretele și numele altor filantropi. Asta e calea corecta de a fi acceptat “ cu bani” și nimeni nu e supărat.


Ceea ce face acest caz sa fie “ penal”, este ca ei au încercat sa mituiască comisia de admitere, sa facă documente false de merit și scoruri “ aranjate” la testele academice, pentru ca odraslele lor sa fie acceptate pentru MERITE inexistente.


Din experiența mea americanii au respect pentru bani și pentru merit in egala măsura, tocmai de aceea exista forme legale de a avansa pe ambele cai.


Mi-am amintit de o întâmplare.

Fiu-miu avea vreo 11-12 ani și intr-o zi a venit acasă cu o insigna ce se acorda trimestrial doar elevilor cu A pe linie.

El nu obținuse acea insigna, nu o purta, dar o avea si ne-a povestit ca a făcut un schimb cu prietenul lui Dahoon ( coreean, foarte studios), care oricum lua câte una pe semestru și era satul de ele.


Lui Dahoon ii dăduse la schimb pentru insigna, ceasul lui care avea pe cadran o maimuța a carei mâini aratau ora și minutul. El își dorise mult ceas ala, iar fiu- miu insigna de merit, așa ca, logic a fost sa facă schimb și toată lumea sa fie fericita.


Nu chiar!


Taica- su, foarte clement in cazul notelor B sau C ( la un D mi-a spus sa nu ma supăr, pentru ca mai jos nu exista și acum ca am trăit experiența asta, nu mai avem de ce sa ne temem) deodată a devenit foarte serios.


L-a pus pe copil pe un scaun și i-a ținut in discurs lung din care reiesea ca va returna mâine insigna și își va cere scuze și nu, nu va lua ceasul înapoi, îl va lasa lui Dahoon pentru ca oricum îl dăduse și un cadou nu se cere înapoi.

A, și despre insigna, foarte important sa tina minte, ca ea este un MERIT, o onoare și NU SE CUMPARA! Ea trebuie sa fie “ bestow on you” !

Nici nu stiam cuvântul, dar era clar din context , ca însemna ca trebuie sa îți fie acordată. Câștigată pe merit.


Copilul s-a smiorcăit, dar a făcut întocmai.

Mai apoi, de câteva ori, a obținut și el insigna, fără a da la schimb un ceas cu maimuța :)

Sau cel puțin, noi așa credem :)


Life is Good ❤️



12 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page